top of page
Zoeken
The Greenstudio

Gazon bemesten in de herfst! A must do!

Bijgewerkt op: 6 dec 2020



Herfst staat voor de deur, winter is coming! Keep calm & fertilize your lawn!

gazon bemesten tijdens de herfst

Vallende bladeren, veel regen, vorst, hagel, sneeuw, ... noem maar op; je gazon krijgt het extra hard te verduren tijdens de winterperiode!  Daarom is het aangeraden om jouw gazon hiervoor te wapenen door het de juiste voedingsstoffen te geven om deze periode te overbruggen.


Overweeg je om dit niet te doen, zal je gazon uitgeput aan het voorjaar starten. Met het gevolg dat er meer werk en euro's nodig zullen zijn om in het voorjaar jouw gazon weer barbecue-proof te krijgen.


Toegegeven, je gazon bemesten is een karwei maar het resultaat geeft veel voldoening en je buren/vrienden/gasten het nakijken!


Wist je trouwens dat een gevoed gazon onderhoudsvriendelijker is? Doordat het dikker groeit en mooi vol staat, creëer je een natuurlijke barrière tegen mos en onkruid. Schimmels en ziektes krijgen bovendien minder kans en ondanks de gure weersomstandigheden komt het gras weer snel op krachten en treedt vergeling niet op.


The Greenstudio nam de proef op de som en ging aan de slag!


- Winter: Idealiter verzorg je je gazon elk seizoen met uitzondering van de winter.

- Lente: groeien, groeien en nog eens groeien.

- Zomer: behoud van die groene kleur + bespaar euro's én water door niet te moeten sproeien tijdens periodes van langdurige droogte.

- Najaar: Wapening tegen de winter.

Hoe gingen we te werk? Slechts 3 stappen!

  1. Takken en afgevallen bladeren opruimen: Takken en bladeren die op het gras blijven liggen vormen de ideale plaats voor insecten, schimmels en ziekten om zich te ontwikkelen. Daarenboven wordt het gras verstikt en krijgt het te weinig licht om gezond te blijven. TIP: Takken kan je kwijt op de composthoop, maar deze moet je dan in zo klein mogelijke stukken snoeien of hakselen. Makkelijker is om takken te verwerken in een takkenwal. Bladeren zijn sowieso goed voor je composthoop. Wens je de omzetting naar compost te versnellen of wil je je compost verrijken, kies dan voor een compostmaker.

  2. Kalk strooien: Het najaar is de beste periode om kalk te strooien. Tijdens deze periode kan de bodem de kalk het best op haar eigen tempo opnemen. Kalk zorgt voor de vruchtbaarheid van de grond aan te wakkeren of op peil te houden. Het is daarom van belang om steeds de zuurtegraad (pH) van je gazon te meten om te weten hoeveel kalk je moet strooien. De kalk zal je bodem ontzuren en er voor zorgen dat de meststof beter wordt opgenomen. TIP: Kalk kan je strooien met een meststofstrooier, maar ook met de hand. Kalk is een uiterst natuurlijk product, is niet bijtend, laat geen vlekken na en doet geen vlieg noch egel kwaad.

  3. Bemesten: Bemesten in september/oktober met een najaarsbehandeling doet de wortelontwikkelijk deugd en resulteert in een dikkere grasmat met minder mos en onkruid. De toevoeging van extra natuurlijke micro-organismen zorgt voor een bijzondere boost in de wortelontwikkeling.  TIP: Wij raden persoonlijk aan om meststoffen met een centrifugaal strooier gelijkmatig over een droog gazon; in 2 richtingen en haaks op elkaar te verdelen. Wij gebruikten hiervoor een meststofstrooier. Na het bemesten is het goed om het gras te besproeien met water zodat de korrels beter oplossen. Om tijd, euro's en water te besparen verkozen wij om te bemesten nét voor een regenbui. Let op: een te harde regenbui kan je bemesting wegspoelen. Zonde van je inzet!


91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page