top of page
Zoeken
The Greenstudio

Project #blijfinuwenhof!: Start to moestuin.

Bijgewerkt op: 19 mrt 2021



De laatste maanden vliegen de artikels over moestuinieren ons rond de oren. Terecht ook! Bovendien is alles wat je erover leest ook waar! Zelf houden we vanzelfsprekend de vakpers nauwlettend voor jullie in de gaten, maar ook de niet professionele tijdschriften maakten hen niet schuldig aan fake nieuws.


Met Google bij de hand kom je al een heel eind. Dat geldt trouwens voor praktisch alles de dag van vandaag. Wij, The Greenstudio, beginnen met het begin!


3, 2, 1, C'est parti!


Leuk idee om met een eerste (?) moestuin van start te gaan! De beste tip die we hier kunnen meegeven is: keep it simple en begin met een klein stukje grond. 1 à 2m², is perfect! Zo maak je van je eerste moestuin gegarandeerd een succes. Hoe ga jij van start? In volle grond of met een veelzijdige moestuinbak?


Eerste vraag: to moestuinbak or not to moestuinbak?

In volle grond

Hier komt wel wat werk aan te pas. Gelukkig bevatten Google én The Greenstudio handige tips & tricks.

  • Zoek een stuk grond waar de zon in de zomer zeker 8 uur schijnt.

o Vol onkruid? : ergste onkruid wieden (niet spitten)

o Gazon? : kort maaien (niet spitten)

  • Bedek de lap grond met compost / mulch / bladaarde / resten tuinaarde / oude potgrond / humus / grasmaaisel... Maak een dikke laag van ongeveer 50cm.

  • Na de winter (wij lieten daar thuis een winter over gaan) haal je de laag weg. De grond eronder is verteerd en écht wel ideaal om van start te gaan. Heerlijk!





OK, we zijn 2020, alles moet snel gaan... Wil je écht in volle grond nú beginnen. Dan zijn er de hulpmiddelen van www.TheGreenstudio.be; bestaande uit meststoffen en potgrond. Weet dat de toplaag van de aarde (15cm ongeveer) de meeste micro-organismen bevat, het is daarom dat je spitten best vermijd. De beestjes in de toplaag breken organisch materiaal af en zorgen voor luchtigheid van de grond. Ideaal voor het kweken van groenten. Spitten mag dus niet, wat mag dan wel? Het volstaat de grond eenvoudig los maken met een woelvork!



Eens een moestuin aangelegd, is het de kunst om de toplaag nooit nog diep om te woelen, maar wel kruimelig houden. TIP: gebruik hiervoor een spitvork of tuinwoeler.


Moestuin(bak)

De makkelijkste en snelste manier om van start te gaan is als je je stuk grond toch gaat afboorden of voor zo’n super trendy moestuinbak kiest. Wat heb je dan nodig?


Gekozen? Dan moet je moestuin of moestuinbak gevuld worden. Welke grond kan je kiezen?

Wat je ook verkiest, het eenvoudigste is om een mengeling te hanteren van 50/50 grond en bodemverbeteraar. Ohja, vergeet eerst de worteldoek niet!


Wat planten

2 mogelijkheden:

  • Ga je voor de eenvoudige moestuin?

  • Ga je voor de intensievere moestuin?

Om je een voorbeeld te geven: Tomaten zijn intensiever daar je deze moet stutten en regelmatig uitlopers moeten verwijderen. Bloemkolen kweek je best onder een gespannen insectengaas. Salade daarentegen of radijzen zijn snelgroeiers en makkelijk om mee van start te gaan. Persoonlijk start ik liever met plantgoed in plaats van zaaigoed, en dit omwille van snel resultaat! Het is ongelofelijk hoe plezierig het is om iets te zien en laten groeien. Je haalt er veel voldoening uit en het brengt je tot rust, probeer het zelf en laat het ons weten!


Surf zeker eens op het internet om je te informeren over hoeveel plaats je nodig zou hebben per groente, zo vragen bijvoorbeeld courgettes of rabarber als snel 1m²/plant.


Wanneer plant je het best? Persoonlijk vind ik maart nog wat vroeg om te planten, maar wat zou lukken:

  • Knoflook

  • Ajuin

  • Radijzen

  • Sla/Rucola

  • Spinazie

  • Rode bietjes

  • ...

Vanaf de Ijsheiligen mag de handrem los! Ijsheiligen? Voor de twijfelaars onder ons, of het nu april of mei zou zijn :-), dat is de periode van 11 tot en met 15 mei waarna er geen nachtvorst meer mag voorkomen. Frank Deboosere weze gewaarschuwd!


 

Samengevat


Volle grond

1. De bodem moet kruimelig zijn. Maak hem los met bijvoorbeeld een woelvork, tuinklauw, tuinwoeler of spitvork.

2. Controleer de pH van je grond (The Greenstudio kan je een gratis pH-strip bezorgen). Op basis van de zuurtegraad (pH) van je grond zal je al dan niet kalk (zure grond) of tuinturf (te kalkrijk) moet toedienen.

3. Als de pH op peil is, organische meststof ‘Ourganique - The Old Fashioned’ toedienen. Zo krijgt je plantgoed en/of zaden meteen een stevige portie voeding mee (3 maanden) die het resultaat zal bevorderen.

4. Naar het najaar toe verkiezen we een combinatie van groenbemesters en organische meststof.

5. Plant je moestuin op een plaats waar dat in de zomer gemakkelijk 7 à 8 uur zon op schijnt en beschut tegen de wind!


Moestuinbak

1. Kies een prachtig exemplaar of maak er zelf een.

2. Plaats een worteldoek. Hiermee ga je alvast een groot deel onkruid vermijden.

3. Vul de bak met een luchtige mengeling van en universele potgrond:

a. 1m² + 10cm hoog = 0,1m³ = 100L = 1 x Viano Potgrond Universeel 60L + 1 x Viano Bodemverbeteraar voor groenten en kruiden 40L.

b. 2m² + 10cm hoog = 0,2m³ = 200L

c. Enz...

4. Plaats je moestuin op een plaats waar dat in de zomer gemakkelijk 7 à 8 uur zon op schijnt en beschut tegen de wind!


Vragen? Shoot! Jacques

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page