Januari, tijd om aan het gazon te denken. Wens je ook dit jaar te genieten van een donkergroen gezond gazon? The Greenstudio geeft je enkele tips & tricks.
We gaan van start met het strooien van kalk! Je leest vaak dat de beste periode om je gazon te bekalken in het voorjaar (februari-maart) is ofwel het najaar (september-oktober). Kalk je in het voorjaar, dan geef je je gazon een geweldige kickstart voor de lente en rem je de ontwikkeling van reeds aanwezig mos.
TIP: Wij zijn eerder fan van het kalken in januari. Waarom? De maand januari kent voldoende neerslag om de korrelkalk te laten oplossen waardoor het voor de bodem makkelijker is om deze op te nemen. Bovendien verruim je zo de periode tussen kalk en bemesting! Hoe beter de bodem de kalk heeft opgenomen, des te beter je gras en planten nadien de voedingsstoffen van de bemesting zullen opnemen.
Voor een gezond en sterk gazon is de zuurtegraad (pH) één van de belangrijkste elementen. De zuurtegraad van de bodem bepaalt namelijk hoe gemakkelijk planten/gras hun voedsel uit de bodem kunnen halen. Planten en grassen verkiezen namelijk een lichtzure grond. In een lichtzure grond overleven bodemorganismen het beste waardoor de kwaliteit van de bodem verbeterd en wortels het meest efficiënt mineralen en andere andere voedingsstoffen uit de grond kunnen opnemen. Een pH-waarde van 6 à 6.5 is ideaal.
In een zure grond (pH < 6) gaan grassen en planten moeilijker voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen en bijgevolg minder dicht groeien. Dé kans voor onkruid en mos om zich tussen het gras te nestelen en zelfs te overwoekeren. Onkruid en mos verkiezen namelijk zure bodems. Door het strooien van kalk verhoog je de pH-waarde en wordt de bodem minder zuur.
Overzicht:
- pH < 5.5 : Zure bodem – kalk meermaals: 1x in het voorjaar en 1x in het najaar.
- 5.5 < pH < 7.0 : Lichtzure bodem – onderhoudskalk: 1x in het voorjaar.
- 7.0 < pH : Basis bodem – geen kalk nodig.
Grond verzuurt automatisch voornamelijk door zure regen en het afbreken van vallende bladeren + maaisel. Zuren regen kunnen we niet tegengaan, maar door zo veel mogelijk bladeren en maaisel van het gazon te halen, kan verzuring afgeremd worden.
Mos en gele plekken zijn vaak een teken van een te zure grond. Wij raden thans aan om steeds een bodemtest uit te voeren. Een goede zuurtegraad is de basis voor een correcte bemesting nadien!
Laat die barbeceus maar komen!
Comments